För er som jobbar som SYV och söker information har vi försökt samla det material som vi tror är viktigt för er på denna sida. Här hittar ni också tider för speciella SYV-träffar som vi bjuder in till. Anmäl er gärna till vårt nyhetsbrev så missar ni inte viktig information.

Teknik är framtiden

Våra program

Industritekniska programmet

Industritekniska programmet

Drömmer du om att arbeta som ingenjör någonstans i världen, inom kemi-, läkemedels- eller livsmedelsbranschen? Vill du jobba med produktutveckling inom processindustrin, eller med något helt annat? Grunden i utbildningen ger dig ett yrke, sedan bygger du på med valbara kurser och får en bredare högskolebehörighet.

Läs mer


El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet

Tycker du att det verkar spännande att programmera en robot? Vill du lära dig att planera el i fastigheter eller installera, driftsätta och felsöka produktionsutrustning? Kanske medverka i projekt för att utveckla nya tekniska lösningar? Då passar El- och energiprogrammet med inriktning automation.

Läs mer


Teknikprogrammet

Teknik-
programmet

Teknikprogrammet, med inriktning Produktionsteknik, är vårt  program som är för dig som redan nu vet att du kommer att läsa vidare på högskolan. I utbildningen ingår 8 veckors APL som du gör på internationella företag med stor möjlighet att knyta framtida kontakter.

Läs mer

#F

Frågor och svar

En processoperatör har ett mångsidigt och viktigt arbete. Som processoperatör övervakar man och styr olika processer inom industrin. Mycket av styrningen och övervakningen sker med hjälp av datorer i ett kontrollrum men ett minst lika viktigt arbete gör operatören genom att rondera (gå runt i fabriken) och titta till sina processer. En operatör behöver samtidigt kunna utföra enklare underhåll på sina processer ex fylla på olja, smörja, hålla rent. Operatören behöver även hålla koll på att processerna levererar det de ska, det vill säga håller den kvalitet på produkten som vi önskar.

En automationstekniker jobbar oftast med att automatisera utrustningar i industrin och kommer på nya placeringar av givare (instrument som visar olika värden, t ex temperatur) etc. Teknikern byter även ut trasiga givare och övrig utrustning som har med produktionen att göra och kan utföra en del programmering av styrutrustningar exempelvis PLC-programmering (PLC=programmerbart styrsystem. Dator som används för att styra en montagelinje, en process eller liknande)

En industrielektriker jobbar inom industrin. Förekommande arbetsuppgifter är felsökning på automationsutrustningar och till viss del nyinstallation runt maskiner och utrustning. En industrielektriker kan få utföra arbeten både på lågspänningssidan, upp till 1000V AC, och högspänningssidan, 1500V DC. AC är växelspänning och DC är likspänning.

Ja, du går de gymnasiekurser som krävs för att i årskurs 3 göra ett ECY-test som är elbranschens krav för att du ska få jobba med elinstallationer. Om du klarar provet har du ytterligare en gren inom el som du kan jobba med.

Högskolorna i Sverige har ett stort antal program. Till varje program finns det ett behörighetskrav. Först och främst är det den allmänna behörigheten, sv 1-3, eng 5 och 6 och ma 1. Sedan kan det tillkomma behörighetskrav som exempelvis matte 3 och 4, fysik 2, biologi 2, samhällskunskap. Ju fler av dessa kurser du läst desto fler program kan du söka. På Perstorp Tekniska Gymnasium läser du en bred utbildning där du efter studenten kan bli precis vad du vill, beroende på vad du har läst. Vi har tidigare elever som blivit allt ifrån ingenjörer inom olika tekniska inriktningar till lärare, ekonom, präst, läkare, veterinär.

Du kan läsa in allmän högskolebehörighet på alla programmen, och även till största del även särskild behörighet.

Om man tittar på en period på 5 år efter avslutat gymnasium så är det ca 60-70% av våra elever som läser någon form av eftergymnasial utbildning. Det kan vara högskola, folkhögskola eller Yrkeshögskola.

IN- och EE-programmen har minst 15 veckors APL (praktik). TE-programmet har 8 veckors praktik. Skolan bokar alla platser. Under sommaren mellan åk 2 och 3 genomför åk 2 minst 4 veckors APL. Här får eleverna prova på att söka jobb, delta i intervjuer mm.

Perstorp Tekniska Gymnasium samarbetar med SKF Tekniska Gymnasium i Göteborg och Volvo Industrigymnasium i Skövde i ett Erasmusprojekt vilket innebär att vi skickar ut ett antal elever på APL i utlandet i årskurs 3. Eleverna får ansöka om att få en APL-plats i utlandet.

När eleverna går ut efter 3 år på Perstorp Tekniska Gymnasium har de ett stort kontaktnät med sig. De har lätt att få jobb och är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Om man väljer att läsa vidare efter gymnasiet kan man komma tillbaka varje sommarlov och jobba. Under utbildningen kan eleverna genomföra sitt gymnasiearbete ute på en arbetsplats. Det förstärker ytterligare förståelsen för det yrke man utbildar sig till.

Vårt elprogram har ett maxintag på 8 elever. Detta gör att det är lättare och går snabbare för varje elev att få hjälp av sin lärare. Vi har nya och fräscha lokaler och vi har ett tätt samarbete med företag i närområdet vilket underlättar eftersom eleverna kan se det vi utbildar inom i verkligheten. Det underlättar även för APL.

Med dubbel kompetens menar vi att du får dels ett yrke och dels studiebehörigheten till högskolan. Det beror på vilka aktiva val du gör. Yrket får du alltid, behörigheten bestämmer du själv om du vill ha. Det innebär att du har större valmöjligheter efter gymnasiet än efter ett helt studieförberedande program.

Som skola ansöker man om att få ingå i Teknikcollege. Man måste uppfylla åtta kriterier. Skolan ska till exempel samverka med det regionala näringslivet, utbilda efter de kompetensbehov industrin har och ha en kreativ och stimulerande lärmiljö. Företagen man samverkar med ska medverka i utbildningen, t ex ingå i styrgruppen. Att ingå i Teknikcollege är att få en kvalitetsstämpel. Varje år måste skolan visa att man lever upp till kvalitetskriterierna. Genom Teknikcollege kan elever och personal delta i utbildningar och företagen som samverkar med skolan får också möjlighet att få handledarutbildning med mera. Bakom Teknikcollege står industrins arbetsgivar- och arbetstagarbranscher i Sverige.

Informationsmaterial och kontakt

Informationsmaterial
och kontakt

Här hittar du material att ladda ner.
Saknar du något – kontakta oss!

BROSCHYR 22/23
KURSPLANER 23/24(pdf)
Kontakta oss

Viktiga datum 2023

Möjligheternas värld – en rolig teknikdag

26 oktober kl. 17-19
Vi vill visa årskurs 5-9 hur roligt det är med teknik! Under två timmar kommer de att få bekanta sig med, och prova på, teknik i flera olika former.
Läs mer

SYV-träff

27 oktober kl. 9-12. Lunch 12-13 för de som önskar.

Allmän information om våra tre program IN, EE och TE
Elever redovisar sitt ”plast-projekt”
Besök på Katalysatorfabriken. Rundtur och möte med tidigare elev.

Anmälan till asa.persson@perstorp.com senast den 24 oktober men gärna så snart som möjligt.

 

Öppet hus

11 november kl. 10-13

Enskilt öppet hus Läs mer

Skuggning Läs mer

Mässor

Gymnasiemässa i Hässleholm 4 oktober
Framtidsmässan i Kristianstad 10 oktober
Gymnasiemässa i Helsingborg (åk 8) 19-20 oktober
Gymnasiemässa i Helsingborg (åk 9) 21 oktober

 

Nyhetsbrev SYV

Jobbar du som SYV eller liknande och vill lära känna vår skola? Prenumerera på vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad!

Vad gör tidigare elever idag?

AlvaIndustritekniska programmet
”Jag gick industriprogrammet och jobbade sommaren efter studenten på Perstorp AB, ett jobb jag fick tack vare praktiken på skolan. Nu pluggar jag på Lunds universitet till gymnasielärare i engelska. Under mina tre år på PG åkte vi till London och jag fick även möjlighet att ha utlandspraktik i Kina”
/Alva Rietz
AndyEl- och energiprogrammet
”Mina framtidsvisioner har alltid varit glasklara – jag ville bli industrielektriker. Jag fick chansen att praktisera på Perstorp AB vilket ledde till sommarjobb och nu är jag tillsvidareanställd. Drömmen är att kunna kombinera mitt nuvarande jobb som underhållselektriker med att jobba som deltidsbrandman.”
/Andy Khan
LottiIndustritekniska programmet
”Jag läser en utbildning i IT-forensik och informationssäkerhet och är nu inne på mitt tredje och sista år. Efter utbildningen finns det möjlighet att jobba hos bland annat polisen som IT-forensiker eller att jobba med IT-säkerhet i både den privata- och offentliga sektorn.”
/Lotti Furutorp

Här trivs eleverna!

På Perstorp Tekniska Gymnasium stormtrivs eleverna och rekommenderar skolan till andra. Det visar resultatet från Skolinspektionens granskande enkät. Eleverna fick svara på frågor inom fjorton kategorier som berörde allt från trygghet och trivsel till undervisning och delaktighet – och resultatet hamnade en bra bit över snittet på i stort sett alla kategorier.

*De stora siffrorna visar Perstorp Tekniska Gymnasiums resultat medan de inom parantes är det nationella medelvårdet. (10 är högsta värdet.) www.skolinspektionen.se/skolenkaten

Jag rekommenderar min skola
Jag känner mig trygg i skolan
Jag har studiero på lektionerna

Våra viktiga samarbetspartners

Perstorp AB är vår huvudman. Ett internationellt företag med produktion i flera länder. Vi har också ett flertal andra starka företag som samarbetspartners – bl. a Johnson Matthey, Isover, ESAB och Celanese. Detta ger våra elever unika möjligheter till givande praktikplatser och studiebesök – både i Sverige och utomlands.


Perstorp
Isover
Celanse
ESAB
Gelita
FAAC
Emerson