El- och energiprogrammet

Tycker du att det verkar spännande att programmera en robot? Vill du lära dig att planera el i fastigheter eller installera, driftsätta och felsöka produktionsutrustning?

Kontakta oss

På El- och energiprogrammet med inriktning automation utvecklas dina förmågor att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift. Du får lära dig ny teknik och samarbeta med näringsliv och industri. Du får en attraktiv yrkesutbildning och kan börja arbeta direkt efter gymnasiet. Vill du hålla dörren öppen för framtida vidareutbildningar så kompletterar du med valbara kurser.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du jobba som bl a automationstekniker eller industrielektriker. Arbetsförmedlingen bedömer att industrielektriker har mycket goda möjligheter till arbete. Som det ser ut idag är det för få elever som läser el- och energiprogrammet på gymnasieskolan för att möta den stora efterfrågan. Med rätt utbildning kan eleverna med andra ord gå en ljus framtid till mötes.

Väljer du vidare studier kan du söka utbildningar inom alla grenar, beroende på vilka valbara kurser du läst.

Praktik på riktigt

Eleverna på vår skola har ena benet i skolans värld och andra i arbetslivet. Huvudman för skolan är Perstorp AB – en kemikoncern med anställda över hela världen. Företaget är på olika sätt involverat i skolans utformning för att eleverna ska få en utbildning som i framtiden gör dem attraktiva på den internationella arbetsmarknaden. Som elev på Perstorp Tekniska Gymnasium får du inte bara en teoretisk utbildning utan en möjlighet att komma i kontakt med industrin inom områden som kemi, teknik och naturvetenskap redan under skoltiden. Du har 15 veckor APL (arbetsplatsförlagt lärande) på nationella och internationella företag och gör ett flertal studiebesök under dina år hos oss.

Ladda ner PDF >

”I framtiden drömmer jag om ett jobb som automationstekniker och kanske läsa vidare till ingenjör.”