Tycker du att det verkar spännande att programmera en robot? Vill du lära dig att planera el i fastigheter eller installera, driftsätta och felsöka produktionsutrustning?

På El- och energiprogrammet med inriktning automation utvecklas dina förmågor att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift. Du får lära dig ny teknik och samarbeta med näringsliv och industri. Du får en attraktiv yrkesutbildning och kan börja arbeta direkt efter gymnasiet. Vill du hålla dörren öppen för framtida vidareutbildningar så kompletterar du med valbara kurser.

Efter utbildningen kan du jobba som bland bl a automationstekniker eller industrielektriker. Arbetsförmedlingen bedömer att industrielektriker har mycket goda möjligheter till arbete. Du kan även, genom att göra ett ECY-test, få behörigheten att jobba som elinstallatör. Som det ser ut idag är det för få elever som läser el- och energiprogrammet på gymnasieskolan för att möta den stora efterfrågan. Med rätt utbildning kan eleverna med andra ord gå en ljus framtid till mötes.

Väljer du vidare studier kan du söka utbildningar inom alla grenar, beroende på vilka valbara kurser du läst.

Praktik på riktigt – i Sverige och utomlands
Praktik och studiebesök, både i Sverige och utomlands, är viktiga delar av utbildningen. Du har 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) på nationella och internationella företag. Dessa veckor ger dig viktiga kunskaper, erfarenheter och kontakter.

Vi har också ett flertal starka företag som samarbetspartners. Detta ger våra elever unika möjligheter till givande praktikplatser, studiebesök och fortsatt arbete – både i Sverige och utomlands.

Dubbel kompentens
På Perstorp Tekniska Gymnasium får du ”Dubbel kompetens”. Det betyder att du kan få både yrkes- och högskolebehörighet. Grunden i utbildningen ger dig ett yrke, sedan bygger du på med valbara kurser och får en bred högskolebehörighet.

BROSCHYR 22/23
KURSPLANER 23/24 (pdf)


Praktikanter på affärsresa

Praktikanter på affärsresa

Eric Sjölin och Teo Rosengren går tredje och sista året på el- och energiprogrammet med inriktning automation och fick följa med en av företagets serviceingenjörer till deras kund i Tyskland. Innan de åkte deltog de i en säkerhetsutbildning i Lund och informerades om kunden och uppdraget.

Människorna vi behöver måste inte ha en universitetsutbildning, men helst ett genuint intresse för teknik och en stark drivkraft” säger Johan Amundsen, Global Senior System Specialist på Tetra Pak. Han var mycket nöjd med upplägget och ungdomarnas prestationer och menar att detta kan vara ett bra sätt att rekrytera fler serviceingenjörer på i framtiden.

Vad kan jag jobba med direkt efter gymnasiet?

Vad kan jag jobba med direkt efter gymnasiet?

  • Industrielektriker
  • Automationstekniker
  • Mekatroniker
  • Maskintekniker
  • Instrumenttekniker
  • mm.

Alltid dubbel kompetens

Alltid dubbel kompetens

Du får ett intressant tekniskt yrke och kan jobba direkt efter studenten. Om du vill ha en dörr öppen till högskolan, lägger du till högskoleförberedande kurser.


Lätt att få sommarjobb och praktikplats

Lätt att få sommarjobb och praktikplats

Dina kunskaper är efterfrågade inom branschen och många av våra elever har jobb innan de tagit studenten. Ofta har dessa elever fått in en fot via sommarjobb och praktikplats.


Programplan

Gymnasiegemensamma ämnen
Engelska 5 100
Engelska 6 100
Historia 1a:1 50
Idrott och hälsa 1 100
Matematik 1 100
Naturkunskap 1 50
Religionskunskap 1 50
Samhällskunskap 1a:1 50
Svenska 1 100
Svenska 2 100
Svenska 3 100
Individuellt val 200
Gymnasiearbete 100
Programgemensamma ämnen
Datorteknik 1a 100
Elektromekanik 100
Energiteknik 1 100
Mekatronik 1 100
Inriktningsgemensamma ämnen
Mät- och reglerteknik 100
Mät- och styrteknik 100
Praktisk ellära 100
Programmerbara styrsystem 100
Programfördjupning
Allmän automationsteknik 100
Elkraftteknik 100
Elmotorstyrning 100
Elmätteknik 100
Matematik 2 100
Fastighetsautomation 1 100
Underhåll – elteknik 100
Människan i industrin 100
Individuellt val
CAD1 50
Engelska 7 100
Entreprenörskap 100
Fysik 1 150
Idrott och hälsa 2 100
Kemi 1 100
Moderna språk 3 ty/fr/sp 100
Moderna språk 4 ty/fr/sp 100
Matematik 3 100
Samhällskunskap 1a:2 50
Utökad APL 100-200
Verktygs- och materialhantering 100
* Krävs för högskolebehörighet